Kasvatame toitu aknalaual

Kõik on igast infokanalist juba umbes miljon korda lugenud, et rahvarohketes kohtades viibimist vältida jne. Pole miskit uut. Aga minu soovitus oleks veel käia aianduspoes ja osta natuke mulda, seemneid ja taimi. Siis ei pea enam rohelise pärast kodunt välja minema.
Näitan kuidas mina siis nauke rohelust ja söödavust aknalauale tekitan.
Imeline on ju võtta oma aknalaualt miskit rohelist kaunistamaks toitu või lihtsalt vahepalaks. Vaatame mida ja kuidas teha.

Võrsete kasvatamine

Mina siis panin kasvama sibulaid ja rediseid

Vaja läheb:

  • mulda- eelmisest aastast seisnud muld
  • sibulaid- ostsin kohalikust Coop poest
  • seemneid- ostsin redise seemned realiseerimisest 25 sendiga.
  • külvamis anumat- võtsin suvalise roostetanud ahjupanni
Asjad olemas

3. märts. Ülepoole sibulatest leotasin natuke vees, et saaksid kiirema stardi kasvamisel. Külvi anumat täites vaadake, et muld jääks võimalikult ühtlane. Tootmises neil on spets plaadid millega vajutatakse muld ühtlaseks. Kui muld pole ühtlane hakkab vesi jooksma ühte kohta kokku ja mõni koht jääb täitsa ilma.

Sibulaga lihtne laduda ritta üksteise kõrvale.

Nipp!!
Kui lõikad natukene vana juure osa ära siis tulevad uued juured palju kergemini välja. Minu katsed on tõestanud, et 8h pärast väiksed juured juba väljas. Pealt tuleks lihtsalt tõmmata vana koort ära.

vanad juured-lõikamata.
Lõigatud

Ladusin enamuse kandikust täis ja siis vaatasin, et liiga palju läheb neid sibulaid siia. Mina isiklikult ei söö sibulat, mitte kuidagi, mitte kuskil. Aga see rohkem teiste pereliikmete jaoks.

Otsustasin, et panen redise seemet siia juurde. Tahtsin nii kui nii redist ka võrseteks kasvatada ja miks mitte koos. Sain selle paki ka realiseerimisest 25 sendi eest.

Külvasin lahke käega redise seemet igale poole. Ma ei saanud redise külvi ka katta, sest mul sai muld otsa 😀 jäi siis ilma mullata, kui on piisav niiskus idaneb ikka.

10. märts. Nagu näha on redis ja sibul hoo sisse saanud. Jätkuvalt on kül katmata, idanemine seetõttu natuke hiljem, sest pole piisavalt niiskust.

15. märts. Mu laps on kõvasti juba kääridega kallal käinud ja enamuse redise võrsetest nahka pistnud. Katsin ka natukese periliidiga külvi ära. Peale seda võttis ka hoo redis üless.

Ilusad suured sibulad juba. Siin ka juba kääridega kallal käidud. Need oleks paremini idanenud ja kasvanud kui oleks niiskust rohkem olnud ja külm oleks pealt kaetud. Redis peaks tärkama väga ruttu ja 3 päeva pärst saate juba redise võrseid süüa.

sibula pealsed

Väga head võrsed on ka hernel. Herne võrsete või idandite saamiseks on kõige odavam kasutada poes müüdavaid kuivatatud herneid. Vaatata tuleb, et poleks lihvitud ega poolitatud. Võrsed on täiesti värske herne maitsega.

Idandamine

Ise ei ole seda teinud, kuna aednikuna on minul küll raske seemneid lihtsalt ära süüa mitte maha panna 😀 Aga on hea moodus kuidas kasvatada omale ise värskeid vitamiine. Toon välja mõne artikkli kus kõik kirjas.

Talvega on meie kehad enamiku meis sisalduvaist vitamiinivarudest ära kulutanud ning soovivad lisa väljastpoolt. Enne, kui sirutada käsi erinevate vitamiinipreparaatide järele, tasuks mõelda, kuidas oleks võimalik oma kehale turgutust pakkuda naturaalsemal ja kindlasti ka soodsamalt viisil. Üheks selliseks võimaluseks on kindlasti idandamine. Idandatud seemned ja oad on heamaitseline, kvaliteetne toortoit, mida igaüks on võimeline kodustes tingimustes kasvatama.

Idude toiteväärtus Idandites leidub D- ja K-vitamiini, karotenoide ning mineraalaineid: kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, tsinki, koobaltit, väävlit, räni, rauda jt. Idandamisel tekib juurde asendamatuid aminohappeid ja küllastamata rasvhappeid, samuti suureneb E- ja B-grupi vitamiinide hulk.

Idude toiteväärtus on seemnete omast kordades kõrgem, sest toodetakse juurde vitamiine, ensüüme ja hormoonide eelühendeid.

https://www.looduspere.ee/blogi/idandamine/

Kõige lihtsam ja odavam meetod on järgmine.

Idandamiseks on vaja seemneid, liitrist klaaspurki, marlit ja kummirõngast. Ühe inimese jaoks võtta 1 supilusikatäis seemneid. Pese seemned, neid käte vahel hõõrudes.

Pane purki ja kalla külma vesi peale, 1 osa seemnete kohta umbes 4 osa vett. Kloorine kraanivesi on halvim, kuid kui paremat pole, siis tuleb see eelnevalt läbi keeta ja jahutada.

Leotusaeg on vastavalt seemnetele 5-18 tundi.

Pärast leotamist kinnita purgile kummirõngaga marli ja vala leotusvesi välja. Loputada veel 2-3 veega läbija pane purk pimedasse kohta, purgisuu poolviltu alaspidi, kuid nii, et õhk pääseks seemnetele ligi.

Idud on söömiseks kõlbulikud, kui nad on umbes poole sentimeetri pikkused. Mida peenem seeme, seda pikemaks võib idu kasvada, ilma et see minetaks söögikõlbulikust.

Lutserni, mungoa ja redise seemned võiks enne söömisele asumist loputada suures kausis rohkes vees. Lahtised seemnekestad ujuvad pinnale ja saate need ära riisuda. Nii on need seemned puhtama ja värskema maitsega. Samas ei ole see protseduur hädavajalik, võite süüa seemneid vabalt ka koos kestadega.

Enne söömist tuleb idud alati loputada voolava vee all, see on väga tähtis. Kui idud on saavutanud paraja pikkuse, hoidke külmkapi alumises osas, et pikendada söömisaega. Külmas idude areng aeglustub tunduvalt.

Optimaalseks söömisajaks loetakse 72 tundi idude nähtavale tulekust lugedes.
Artikkel Maakodust.

Idandamiseks sobivad seemned Idandamiseks sobilikud on näiteks kõrreliste seemned: nisu, rukis, oder ja kaer. Kuid kõige rohkem kasutatakse liblikõieliste seemneid: läätsed,mungoad, kikerherned, lambalääts, ristik, lutshern jt. Erilise maitsega idandid saadakse aga ristõielistest: rõigas, redis, sinep, rukola, brokkoli, ürt-allikkress jt (need on palju teravama maitsega, seega soovitatakse kasutada koos mahedamaitseliste seemnetega). Söödavaid idandeid saadakse ka päevalille, kurgi, kõrvitsa, tatra, seesami, peedi, sibula jt taimede seemnetest. Kõige pehmema maitsega ja kõige kergemini idandatavad on lutsern ja munguba. Vürtsikama maitse saamiseks sobib lisada lutserni ehk alfa-alfa sisse brokkoli, kressi või redise seemneid. NB! Idandamiseks valige seemned, mille kvaliteeti te teate. Tavalisi seemneid kauplusest ostes jälgida, et ei oleks PUHITUD semned, sest need tavalised mürgitatud.

Idandamiseks sobivad sepetsiaalsed seemne komplektid aga ka tavapoest saadavad nt. Näiteks firma “Risenta” munguba, toortatar, kuivatatud herned, toor nisu jne.

Võtan ennast kokku ja proovin äkki ponide otra idandada, ponid muidugi küll õnnelikud pole, et nende söögi kallale lähen 😀

Olge tublid püsige kodus ja kasvatage ise.

NB! Eile olid kuldnokad meil õue peal laulmas. See on selge märk kevadest alati meil siin kandis.

Autor: Kaja

mother, rider, hobby gardener, animal lover

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.