Väetamine – looduslik

Kui taimed elavad heas mullas kus on piisavalt toitaineid, siis pole väetada neid vajagi. Kõik ju teavad, et liigne väetamine toob kasu asemel kahju, seda isegi looduslike väetistega.

Näha siin kasvuhoones ettekasvatatavad taimed, kes vajaksid palju suuremaid anumaid, kuna seda ruumi pole siis väetamine on ainuke lahendus.

Siin siis minu vanem postitus Põldosjaleotise tegemine, selle siis tegin põldosjast ja natukesest nõgesest. Lugege see kindlasti läbi, siis ei tee sama viga, mis ma 😀

Enne
Pärast

See virts on pea 3 nädalat juba töös olnud. Külmade ilmadega see protsess on tunduvalt aeglasem. Mina tegin selle peale maasika peenra rohimist( väga rohtunud maasika peenra rohimist). Kuna siis olid veel kõrvenõgesed nii väiksed siis viskasin nad ämbrisse koos mulla ja juurtega. Neid juuri on siiamaani näha. See virts tundub mulle väga kange kraam olevat. Lahjendan seda kastekannu u 1 klaasitäis 10l kohta.

Mis vahe on virtsal, tõmmisel, leotisel ja teel?

TAIMEVIRTS. Taimevirts sisaldab nii leostunud mineraalaineid kui ka taimseid toimeaineid. Virtsa kasutatakse taimede väetamiseks ning nende vastupanuvõime suurendamiseks haigustele ja kahjuritele.

Virtsa tegemiseks kaetakse väetiseks või tõrjeks kasutatavad taimeosad veega ning jäetakse segu 2-3 nädalaks käärima. Aeg-ajalt tuleks segu segada, et hapnik paremini juurde pääseks. Virts on valmis siis, kui omandab tumeda värvuse ja lõpetab käärimise. Sõltuvalt taimest tuleb virtsa lahjendada veega vahekorras 1:5 – 1:10.

Taimevirts on eriti sobiv just taimede kasvuperioodi esimeses pooles, kuna see ergutab ja soodustab taimede kasvu.

Tõmmiste ehk ekstraktide tegemiseks valatakse peenestatud taimeosad üle soovitatavalt leige veega. Seejärel lastakse segul teatud aja tõmmata (nt. 24 tundi), pärast mida tõmmis kurnatakse ja kasutatakse.

TAIMELEOTIS – Leotise valmistamiseks pannakse taimeosad ööpäevaks likku. Seejärel keedetakse saadud leotist pool tundi vesivannil.

TAIMETEE Tee puhul valatakse taimeosad üle keeva veega, kaetakse anum tihedalt kinni ning lastakse 15 minutit või kauem tõmmata.
Ühed parimad taimed on põldosi, soolikarohi, raudnõges, varemerohi(Symphytum officinale), koirohi ja küüslauk. Peaaegu kõikidest taimedest saab seda teha aga need välja toodud kõige paremad minuarvates.

Taimevirtsa tegemine

Kääritise virtsa tegemine on lihtne! Vaja: taime, anumat ja vett.
Täida suur email- või plastnõu( ei tohi kasutada rauast nõud) lehtede ja taimevartega ning kalla peale vihma- või tiigivesi. Veel võib lisada peotäie mulda metsa alt- lisab baktereid. Kata nõu, kuid nii, et säiliks õhuvahetus. Kaetud nõust ei levi hais nii palju ja liigne vihmavesi ei pääse sisse. Vähemalt korra päevas sega vedelikku, et hapnik saaks ka alumistesse kihtidesse. Soojade ilmadega on virts nädala pärast valmis. Kasutamiskõlblik virts on tume ega vahuta enam.

Kastmiseks lahjenda taimevirtsa veega 1 : 5 või 1 : 10, pritsimiseks 1 : 20. Mida nooremate taimede osi virtsa valmistamisel kasutad, seda rohkem tuleks virtsa lahjendada.

Loe lähemalt https://kodukiri.ohtuleht.ee/972409/aed-nipid-kuidas-ise-kodus-taimseid-vaetisi-valmistada

vasakul ilus paprika, paremal toitaine vaeguses
Basiilik: vasakul karbis toitaine vaegus, paremal ilus.

Selliste heledate lehtedega taimed on mul kõik kasvamas pottides või just istutatud potist mulda.Nendel taimedel oli ka seda kõige rohkem vaja.
Hea kui proovib väetisi ka varjeeruda, et mitte anda koguaeg sama, sest erinevatel taimedel on erinevad omadused.

Poest müüdavatest ja vähem haisvates väetistest on mu lemmikud vermikompost vedel. See aasta ostsin aga juurde just taimede kaitsmiseks, eriti kapsaste jaoks aiaseep+ koirohu ekstrakt. See on põhimõtteliselt ka väetis aga pritsides paneb taimed haisema teistmoodi ja kahjurid ei taha neid. Vaatame kuidas toimib.

See aasta katsetan

Nõgese virtsa kasutan kõikidel taimedel aga proovin mitte ära lõpetada seda segau, ehk lisasin eile sinna juurde juba looduslikku metslauku, millel tugev küüslaugu lõhn ja maitse. Vaatan kas virtsa koguaeg uute asjade lisamine on hea mõne või mitte. Looguliselt võttes peaks olema sest bakterid ja käärimine on sees ja uued taimeosad peaks lihtsamini lagunema… Aga vaatame.
Ostsin alles ka esimestkorda kala jahu väetist. Järgmistele istutatavatele tomatitele panen kalajahu peotäie alla, sest muidu kästakse 2 räime panna aga ma liiga kärsitu, et neid tuua või osta õigel ajal.

Selline näeb mu kasvuhoone siis hetkel välja. Vasakul tomatid istutatud ilusti villasisse. Keskel vohab hiina kapsas ‘ Wong bok’, selle kõrval portulak. Paremal pool veel kõik ettekasvatatavad taimed ja tomatid, mis veel maha tahavad istutamist.

Autor: Kaja

mother, rider, hobby gardener, animal lover

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.